© Pari-daeza
Fruit: Mammea americana (Amerikaanse mammi-appel)
Algemeen
De Amerikaanse mammi-appel is een bladhoudende tropische boom die tot 25 meter hoog kan worden en die bloeit met witte bloemen gevolgd door lichtbruine vruchten.
Marcoarbo, Abricot des Antilles 06, CC BY-SA 3.0 - Marcoarbo, Abricot des Antilles 04, CC BY-SA 3.0 - Marcoarbo, Abricot des Antilles 01, CC BY-SA 3.0
Opkweken
De
mammi-appel
zou
men
bij
ons
als
kuipplant
kunnen
opkweken.
Alhoewel
tropisch
van
oorsprong
wordt
hij
ook
wel
in
de
subtropen
aangeplant.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
eind
september
tot
eind
mei
bij
10
-
15°C.
’s
Zomers
op
een
beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien (kiemtijd 2 – 10 maanden) en enten.
Rassen:
Snoeien
Als kuipplant allen snoeien om de boom niet te groot te laten worden.
Oogsten
De mammi-appel valt van de boom als hij rijp is. Hij kan ook geplukt worden wanneer de kleur van groenbruin naar oranjebruin veranderd.
Door Fibonacci, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=575161
Gebruik
De
mammi-appel
is
eetbaar
maar
niet
bijzonder
smakelijk.
De
vrucht
wordt
wel
geweekt
in
zeewater
om
de
bittere
smaak
te
verwijderen.
De
mammi-appel
wordt
verwerkt
in stoofschotels en salades en tot jam.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof